Gesloten van donderdag 26 mei tot 29 mei en van 4 juni tot 6 juni. PLAATSINGEN momenteel NIET meer mogelijk wegens de drukte.

Handleiding: Plaatsen van een draadafsluiting met bovenbuis

Zelf uw Vlechtdraad afsluiting met bovenbuis plaatsen?

Download hier de pdf-versie om te printen.

Inhoud van het zelfbouwpakket

 • Hoekpaal Ø 60mm
 • Tussenpalen Ø 60mm
 • Doorvoerkop Ø 60mm
 • Dop Ø 60mm
 • Bovenbuizen 6m
 • Bovenbuizen 3m
 • Aluminium verbindingsstuk
 • Eindstuk met pin
 • Spanstaaf Betafence
 • Binddraad Betafence
 • Spandraad Betafence
 • Spanner nr.3 Betafence
 • Betafence Plasitor Vlechtwerk benodigdheden

 

Benodigdheden voor de plaatsing 

 • Schop of grondboor
 • Meter
 • Touw
 • Piketten (minimum 2)
 • Waterpas 
 • Ijzerzaag of slijpschijf
 • Kniptang
 • Rubberen hamer
 • Boormachine
 • Turbobeton of stabilisé
 • Laser
 • Sleutel nr. 10
 • Boor nr. 7

 

Stappenplan: plaatsing van een draadafsluiting met bovenbuis 

STAP 1: Bepaal waar de afsluiting komt te staan.

Gebruik hiervoor een laser, touw, meter,… om aan te geven op welke rechte lijn je de draadafsluiting wilt plaatsen. Span een touw over de hele lengte waar je de afsluiting zal plaatsen. Zorg dat je piquette net voorbij zowel je begin- als eindpaal staan zodat je deze kan plaatsen.


STAP 2: Maak je ondergrond vrij.

Het werkt niet efficiënt om een draadafsluiting te plaatsen op een ondergrond waar nog obstakels zoals puin of boomstronken liggen. Zorg ervoor dat jou werkoppervlak volledig opgeruimd is voordat je begint.


STAP 3: Egaliseer de grondstrook.

Merk je nog oneffenheden, niveauverschillen of gaten op jouw werkoppervlak? Egaliseer dan de grondstrook zodat je de draadafsluiting gemakkelijker kan plaatsen.


STAP 4: Graaf het gat voor je beginpaal.

Neem een schop bij de hand en graaf een gat van ±40cm diep. Het gat mag een schupbreedte breed zijn. Door het gat 40cm diep te maken blijft er nog 20cm diepte over om de paal in de grond te slaan.
TIP: Gebruik hiervoor een plankje zodat je de bovenkant van de paal niet beschadigd.


STAP 5: Plaats de beginpaal in het gat.

Zorg met behulp van een waterpasinstrument dat de beginpaal waterpas staat en dat deze op de correcte hoogte staat.
Belangrijk: De begin- en eindpalen moet je ±10cm hoger zetten dan de draadhoogte. Als je draadhoogte 150cm bedraagt dan dienen de begin-   en eindpaal ±160cm boven de grond uit te komen. 


STAP 6: Plaats nu de eindpaal.

De eindpaal plaats je op dezelfde manier als de beginpaal. Zorg ervoor dat ook de eindpaal waterpas staat en ±10cm hoger boven de grond uitkomt dan jouw draadhoogte.


STAP 7: Vul het gat met turbobeton of stabilisé.

Zorg ervoor dat jouw palen waterpas blijven staan wanneer je het gat vult met turbobeton of stabilisé. Laat dit uitharden tot een hard geheel. Tip: Plaats de palen en draad op 2 dagen zodat alles goed kan uitharden.


STAP 8: Span een touw rond de begin- en eindpaal.

Hierdoor zie je op welke lijn de tussenpalen geplaatst moeten worden. Zorg ervoor dat jouw touw aan de zijkant van je palen hangt zodat alle palen op dezelfde manier het touw raken.


STAP 9: Verdeel de tussenpalen over een gelijke afstand.

Meet de afstand tussen je begin- en eindpaal en verdeel over de gehele lengte alle tussenpalen. Om de ±3m zou er een tussenpaal moeten komen. 
TIP: Leg de tussenpalen op de juiste plaats neer. Je kan nu in één oogopslag zien of de tussenruimte tussen de palen ongeveer gelijk is.


STAP 10: Teken de tussenpalen af om de hoogte te bepalen.

Voor een draad van 1,5 meter hoog teken je de paal van boven naar beneden af op 1,43 meter. Dit is de hoogte die boven de grond zichtbaar is. De resterende paallengte gaat de grond in. Wij meten 1,43 meter omdat de bovenbuis en de doorvoerkop nog op de paal moeten komen.


STAP 11: Plaats de tussenpalen op dezelfde wijze als de begin-en eindpaal.

Graaf opnieuw een gat van ±40cm diep en een schupbreedte breed. Zorg ervoor dat de tussenpalen waterpas en in een rechte lijn staan. Doe dit door gebruik te maken van het waterpasinstrument. Klop de palen ±20cm in de grond met behulp van een houten plankje om schade aan de paal te voorkomen.


STAP 12: Monteer de doorvoerkop op de tussenpalen.

Nudat alle palen geplaatst zijn is het tijd om de doorvoerkop op de bovenzijde van de tussenpalen vast te zetten.


STAP 13: Plaats een dop op de hoekpalen.

In het zelfbouwpakket werden kunststoffen doppen meegeleverd met Ø 60mm. Plaats deze op de bovenzijde van de hoekpalen.


STAP 14: Plaats de bovenbuizen.

Schuif nu de bovenbuizen van 3 meter of 6 meter doorheen de doorvoerkoppen van de tussenpalen. 


STAP 15: Koppel de bovenbuizen.

Dit doe je door de meegeleverde verbindingsstukken tussen 2 bovenbuizen in te plaatsen. De verbindingsstukken schuiven in de 2 opvolgende bovenbuizen.


STAP 16: Monteer de eindstukken met pin.

Boor een gaatje op de juiste hoogte onder de kunststoffen dop van de  begin- en eindpalen De hoogte van je geboorde gaatje bepaalt de hoogte van je draad. Plaats de pin in het geboorde gat. Nu kan je de bovenbuis  in het eindstuk schuiven. De bovenbuis kunt u indien nodig op de juiste  lengte afzagen met een ijzerzaag of slijpschijf. Zorg er voor dat je  bovenbuis niet te kort is, want deze vangt de spanning tussen je begin- en eindpaal op.


STAP 17: Plaats de spanners.

Breng met behulp van een stukje spandraad de spanners aan. Draai de spandraad rond de paal en zo door het oog van de spanner. Draai de spandraad terug rond het stuk spandraad zodat de spanner vast zit in een lus.


STAP 18: Plaats de spandraad.

We beginnen met de middelste spandraad. Afhankelijk van de   draadhoogte spant u 2 tot 3 spandraden. Voor 1 meter of 1,20 meter   hoogte plaats je 2 pandraden. Voor 1,50 meter, 1,80 meter of 2 meter   hoogte plaats je 3 spandraden. Het uiteinde van de spandraad draai je  om de eindpaal heen. Vervolgens wartel je het uiteinde van de   spandraad om deze spandraad heen in de richting van de spanner zodat deze vast komt te zitten met een lus rond de paal. De rest van de  spandraad gaat op rol richting de beginpaal zodat deze in uw spanner komt.
LET OP: Je moet de spandraad spannen aan de kant waar je de draad zal plaatsen. Zorg dat de spandraad over de hele lengte aan dezelfde kant hangt. 


STAP 19: Span de spandraad op.

Nu haal je de spandraad dewelke van je eindpaal komt door de draadspanner heen en knip deze op maat af. Daarna kan je de spandraad opspannen door aan de draadspanner te draaien met een steeksleutel nr. 10. Zorg hierbij dat de spandraad strak gespannen staat.


STAP 20: Span de bovenste of onderste spandraad op dezelfde wijze.

Herhaal stap 18 en stap 19 om de bovenste en onderste spandraad te plaatsen.


STAP 21: Bevestig de spandraad met binddraad.

Vervolgens bevestig je met binddraad de spandraad aan alle tussenpalen door de binddraad dubbel om de tussenpaal heen te draaien en zo de spandraad tegen de tussenpaal te bevestigen. De beide draaduiteinden sla je om elkaar heen. Zet de tang erop en draai de draden om net zo lang totdat deze goed vast zitten. De scherpe uiteinden kan je eventueel afknippen.


STAP 22: Monteer de draad. 

Nu kan je de draad gaan aanbrengen. Steek de eerste spanstaaf in de   draad en bevestig deze aan je beginpaal.  De vlechtdraad eindigt altijd in lusjes. Hier steek je de spanstaaf door. Zet de rol draad verticaal bij de  beginpaal en rol deze vervolgens uit naar de eindpaal. Bind de draad elke ±40 cm aan de bovenbuis met behulp van de binddraad. Terwijl je dit uitvoert dient de draad al strak getrokken te worden. Bij de eindpaal breng je de spanstaaf tussen de mazen van de draad en bevestig je de spanstaaf tegen de eindpaal met behulp van binddraad.


STAP 23: Maak de draad op maat.

Je kan nu de draad op maat maken. Dit doe je door de ombuiging van de eerste verticale draad van het gaas (die voorbij de spanstaaf zit) aan de boven- en onderkant recht te maken. Nu kan je deze draad uit het gaas draaien en het restant verwijderen.


STAP 24: Knoop de draad goed vast.

Knoop nu de draad met binddraad aan de bovenbuis vast. Je moet de draad ook vastknopen aan alle spandraden. Om de draad aan de spandraad te bevestigen adviseren wij je om elke ±50cm de spandraad en vlechtdraad aan elkaar te hechten.


STAP 25: Applausje voor jezelf.

Ziezo, je draadafsluiting is geplaatst. Tijd om jezelf te belonen. 

 

Download hier de pdf-versie om te printen.