Gesloten van donderdag 26 mei tot 29 mei en van 4 juni tot 6 juni. PLAATSINGEN momenteel NIET meer mogelijk wegens de drukte.

Handleiding: plaatsing houten tuinschermen

Denk je eraan om binnenkort zelf je houten schutting of tuinplaten te plaatsen? Om je op weg te helpen hebben wij stap voor stap uitgeschreven hoe je dit best aanpakt.

Zorg dat je al het nodige materiaal voor handen hebt:

 • Houtenschermen + betonplaten + betonpalen
 • Schop
 • Touw
 • Pikette
 • Waterpas
 • Stompbalk
 • Water
 • Stabilisé (150kg beton)  100kg per paal
 • Kruiwagen
 • Klinkers/façade steen
 • Meter (plooimeter/lintmeter)

STAP 1: Je past je afsluiting uit met het touw en de piketten om aan te geven waar je afsluiting moet komen te staan. Je gebruikt het touw om tegen te werken om alles op 1 lijn te zetten.

STAP 2: De betonplaten zitten 20cm in de grond en komen dan 20cm boven de grond. Je graaft je gleuf onder het touw van ongeveer 30cm breed en 20 cm diep (dit is afhankelijk van je hoogteverschil).

STAP 3: Je graaft een kuil om je eerst paal te zetten. Deze is 30 op 30 groot en de diepte is 74cm (indien je geen hoogteverschil hebt). De eerste paal bepaalt de hoogte die
je zal aanhouden. Je kan je hoogteverschil makkelijk uitmeten met een laser. Indien je dit niet hebt bekijk je eerst je eerste paal met betonplaat waar deze uit komt en ga je hierop verder.

STAP 4: Als de eerste paal goed staat van hoogte, waterpas staat en net tegen je touwtje staat kan je deze vast zetten in stabilisé. Je brengt om te beginnen stabilisé aan tot waar de gleuf van je betonpaal start. Je stampt de stabilisé wat aan met je stompbalk en kapt er daarna water over.

STAP 5: Nu heb je 2 mogelijkheden:
1. Je meet nu 186cm verder vanuit de gleuf van de paal en graaf daar je kuil om je 
paal te zetten (zorg dat je paal in het midden van de kuil uit komt). Hierna ga je
verder met de volgende stappen en deze manier herhaal je elke keer. Je graaft dus
eerst je volgende kuil alvorens je de betonplaat erin zet.

2. Nu kan je uitmeten vanaf je eerste paal om alle kuilen ineens te graven. Je meet
vanaf de eerste paal verder tot helemaal op het einde (waar je laatste paal zou
moeten komen). Je meet elke keer 192cm verder te beginnen vanaf je eerste paal.
Laat je meter dus liggen aan de eerste paal dit is altijd je 0 punt.

Wanneer alle kuilen gegraven zijn kan je verder met de volgende stap.

STAP 6: Je legt je waterpas in de gleuf van je betonpaal en aan de andere kant leg je er een klinker onder. (Zorg dat de klinker minimum 1 meter van de betonpaal af ligt zodat je betonplaat erop kan rusten) je zorgt dat de klinker waterpas ligt ten opzichte van de gleuf van je paal.


STAP 7: Indien dit goed ligt kan je de betonplaat in de gleuf en op de klinker zetten. Je kijkt nog even na of de betonplaat waterpas staat.

STAP 8: Hierna heb je weer 2 mogelijkheden:
1. Je zet je houten tuinscherm meteen op je betonplaat alvorens de volgende paal
staat.

2. Je zet eerst alle betonpalen en betonplaten en schuift er als laatste de tuinschermen in.
Let op: indien slecht weer (veel wind) is het aan te raden enkel het beton te zetten en 2 a 3 dagen later de schermen erin te schuiven. Indien je de schermen erin zet let ook op dat er op dat moment geen tot weinig wind is.

STAP 9: Gezien je kuil al gegraven is kan je nu de volgende betonpaal zetten. Je meet vanaf de onderkant van de betonplaat 74 cm naar de bodem van je kuil. Als dit correct is kan je de paal in de kuil zetten en zorgen dat je deze kan aansteken aan de betonplaat.

STAP 10: De betonplaat moet net rusten op je betonpaal. Als de plaat in de paal zit controleer je nog eens opnieuw of je betonplaat nog altijd waterpas staat. Indien correct kan je deze paal volledig waterpas en op lijn zetten en ook tot aan de onderkant van je gleuf in stabilisé zetten.

Indien niet waterpas dien je de paal lager of hoger te zetten indien nodig.

STAP 11: Al de voorgaande stappen blijf je herhalen tot al je palen staan. Indien nodig zet je de houten tuinschermen er nog in indien deze er nog niet instaan. Nu kap je de overige stabilisé nog rond de palen tot op het niveau van je tuin. (Niet te hoog zodat je de stabilisé niet gaat blijven zien).

STAP 12: Hierna vul je de betonplaten terug op met het zand dat je uit de gleuf hebt gehaald. Je stamp alles lichtjes aan zodat je palen en/of platen zeker niet verschuiven. 2 a 3 dagen later kan je alles goed aanstampen en het overige zand hierin verwerken indien nodig.